December 14 2018 08:25:43

SESI PERSEKOLAHAN

SATU SESI

WAKTU MULA :
7.15 PAGI - 7.30 PAGI : PROGRAM MEMBACA(DEAR)
7.30 PAGI : PERHIMPUNANDAN MASUK KELAS

· Total Members: 322
· Newest Member: FIFI NORALEEYA HUSNA I DEDI
Mesyuarat EKSA 1 2016
UMUMBagi meneruskan cabaran sekolah rintis EKSA. Mesyuarat eksa 1 telah diadakan. Pada peringkat permulaan mesyuarat hanya melibat penyelaras dan ketua-ketua zon sahaja. Perbincangan dilakukan bagi menambahbaik aktiviti Eksa yang sedia ada.
Health Science Day University Segi
AKTIVITI/PERISTIWASeramai lebih kurang 70 orang pelajar dari tingkatan 5 dedi dan 5 cekap telah menyertai program Health Science Day bertempat di universiti segi. Mereka didedahkan dengan sains kesihatan oleh pakar yang diiktiraf. Program selama satu hari ini dapat memupuk kesedaran dikalangan pelajar mengenai pentingnya menjaga kesihatan.
Teknik dan Kemahiran Menjawab MATEMATIK SPM
KURIKULUMProgram teknik dan kemahiran menjawab Matematik SPM telah diadakan bagi memberi pendedahan kepada pelajar tingkatan 5 kemahiran menjawab dengan mudah. Program ini diadakan pada awal tahun supaya pelajar boleh mengaplikasi teknik yang diberi seawal mungkin sehingga menjelang SPM. Selain itu, program seperti ini dapat memupuk minat pelajar dalam bidang matematik dimana ramai pelajar beranggapan matematik itu sukar.

Ujian Diagnostik sistem set BI
KURIKULUMUjian Diagnostik sistem set Bahasa Inggeris Tingkatan 1 telah berlangsung pada hari ini, 21hb Januari 2016. Ujian ini berlangsung selama 1 jam 20 minit bertempat dikelas masing-masing. Ujian ini bertujuan bagi mengenalpasti tahap pengetahuan pelajar tingkatan 1 dalam BI dan markah akan dihantar ke jabatan.

AGM BADAN BERUNIFORM
KOKURIKULUM20hb Jan 2016, AGM Badan Beruniform telah diadakan bermula jam 7.30 hingga 8.50 pagi. Pelajar-pelajar telah berkumpul di tempat yang ditetapkan mengikut badan beruniform masing. Pemilihan AJK tertinggi turut dijalankan dan sedikit taklimat mengenai badan beruniform masing-masing. Pelajar dan guru telah memberi kerjasama sepenuhnya dalam menjayakan AGM kali ini.

Makmal komputer SMKBB sudah mula beroperasi
UMUMBermula hari ini, 19hb Januari 2016, makmal komputer baru SMKBB boleh beroperasi sepenuhnya. Makmal telah di buka kepada semua pelajar dan guru untuk menggunakan komputer. Pelajar-pelajar boleh menggunakan makmal sehingga jam 4.30 petang untuk membuat kerja-kerja sekolah atau mencari maklumat.

Pelancaran Jom ke sekolah, Sifar buli dan Vandalisme
HEMPada 18 Jan 2016, Unit Bimbingan dan kaunseling telah mengadakan Program Pelancaran jom ke sekolah, sifar buli dan vandalisme bertempat di Dataran Mutiara Sekolah. Program berlangsung pada jam 7.20 hingga 9.30 pagi dan dirasmikan oleh En Mohd Fauzan Bin Amran selaku Penolong Pengarah (Displin), JPWPKL.

Objektif program bertujuan meningkatkan peratus kehadiran pelajar sekurang-kurangnya 90% sepanjang tahun. Selain itu, program ini bertujuan menanam sikap positif dan rasa tanggungjawab terhadap kehadiran diri ke sekolah serta mengurangkan kadar buli dan vandalisme dikalangan pelajar.

Pihak sekolah berharap program seperti ini dapat mencapai objektif yang ditetapkan dengan kerjasama guru dan pelajar. Terima kasih kepada AJK yang terlibat dan Perasmi Jemputan yang telah menjayakan pelancaran ini.

PdP abad ke21
KURIKULUMPada 16 Januari 2016, panitia PD/PA/EA telah mengadakan LADAP bagi mengukuhkan lagi pengetahuan dan teknik pembelajaran abad ke 21. Pn Roselawati bt Awang dari SMK Padang Tembak dijemput khas untuk memberi ceramah yang bertajuk inovasi dalam pdp. Sebilangan pelajar juga turut hadir bagi menjayakan bengkel pemantapan pembelajaran abad 21 itu.

Kembara Sejarah bertempat di Melaka
AKTIVITI/PERISTIWASeramai 80 orang pelajar terlibat dengan kembara sejarah. Rombongan selama satu hari di Melaka memberi pengalaman bermakna bagi pelajar dengan persekitaran tempat bersejarah. Pelajar diberi tugasan menyelesaikan soalan yang diberi sambil menjelajah tempat-tempat bersejarah. Keseronokan terpancar diwajah pelajar setelah selesai menyelesaikan tugasan dan hadiah diberi kepada pemenang.

Majlis anugerah HEM
HEMMajlis anugerah Hem bertujuan menghargai guru yang pandai menguruskan kelas dan fail berkaitan Hem. Disamping itu, sijil juga diberi kepada pelajar bagi mendapat kehadiran penuh sepanjang tahun. Tahniah diucapkan kepada guru dan pelajar yang berjaya mendapat anugerah. Semoga boleh menjadi contoh kepada guru dan pelajar supaya lebih maju pada masa depan.

EKSA
UMUMSMKBB adalah salah sebuah sekolah yang terpilih menjadi sekolah rintis EKSA. Baru-baru ini audit dari jabatan datang membuat pemantaun tahap EKSA di sekolah. Hasil pemantauan ditahap baik secara keseluruhan tetapi perlu dikemaskini dan dipertingkatkan lagi. Sesetengah bilik dan kelas perlu diperbaiki lagi sehingga mencapai tahap yang dikehendaki. Berharap semua warga sekolah bekerjasama dan berusaha lebih gigih lagi supaya dapat mencapai tahap yang dikehendaki.

Not a member yet?
Click here to register.

Forgotten your password?
Request a new one here.
Shoutbox
You must login to post a message.

26-01-2017 14:02
sape_sape ade kat sini memohon maaf Smile

06-09-2016 02:35
harap korang maafkan saya atas segala silap dan salah saya ... saya sekarang belajar di Sekolah Menengah Sains Muzaffar Shah ..... so thanks guys for everything .....